Bemutatkozás
Letölthető rejtvényekEgyedi vagy folyamatos rejtvényigényével keressen az alábbi elérhetőségeken:

Mezey László

telefon:
52/386-353

mobil:
30/481-0980

e-mail:
info@rejtvenykeszito.hu
homo-ludens@freemail.hu
puzzlemakermezey@gmail.com
Megvan a Játékidő első milliomosa!
2004. július 9.
A TV2 minden képzeletet felülmúlóan sikeres vetélkedőjében egy nyugdíjas rejtvénykészítő váltotta pénzre tudását

"Mezey László rejtvényszerkesztő, mesterfokú keresztrejtvényfejtő vagyok. Közel harminc éve foglalkozom versenyszerűen ezzel a szép szellemi sporttal. Haladó, mesterjelölt, mester kategóriákban többször nyertem egyéni versenyt, voltam győztes csapat tagja."


A Játékidő első fődíjasának internetről levadászott bemutatkozó sorai ezek. Egy emberé, akinek lételeme a játék, és egy emberé, aki jobban szeret játszani, mint győzni. Mint mondja, ez utóbbi már csak hab a tortán...


Galéria: katt a képre!
- Hogyan lesz az emberből rejtvényszerkesztő?

Mezey László: Mindig is szerettem rejtvényt fejteni. Egy bizonyos idő után azonban úgy gondoltam, hogy jobbat tudnék csinálni, mint amit készen kapok. Aztán amikor elkezdtem készíteni, rájöttem, hogy nem is olyan egyszerű dolog.

- Nyilván meg kellett ismerjék a nevét. Mennyire volt nehéz az indulás: fogta a saját készítésű rejtvényeit és bekopogtatott a szerkesztőségekbe?

Mezey László: Azok az emberek, akik az újságok rejtvény-rovatainak szerkesztői, velem együtt fejtettek a különböző rendezvényeken, szóval már ismertem őket. Amikor az első produktumokkal kopogtattam náluk, elmondták, hogy ez meg ez még nem megfelelő, de egy kicsi javítás után már közölhető is. Igy kezdődött.

- A Játékidőben többféle feladvány is vár a játékosokra. Mondhatjuk, hogy a keresztrejtvény-fejtés a szíve csücske vagy esetleg beférkőzött oda valami más is?

Mezey László: Beférkőzött. Tudtam azt, vagy legalábbis majdnem biztosan gondoltam, ha eljutok odáig, ahol a két elődöntő nyertesei játszanak, akkor nagy baj már nem lehet. Ott ugyanis megadják a kezdőbetűt és a betűk számát. Én meg azonnal lenyomtam a gombot, mert kizárt dolognak tartottam, hogy nekem rejtvénykészítőként olyat mutassanak, amit ne találnék ki ennyi segítséggel.


Galéria: katt a képre!
- Szóval segített a rutin, no és némi rákészülés. Állítólag a felvétel előtt egész éjszaka piramisokat rajzolt, kvázi fölkészült a nagy megmérettetésre…

Mezey László: Igy van! A keresztrejtvény-készítés szabályai szerint nem lehet ragozott szavakat használni, ám a piramisokban láttam ilyeneket. Mint később megtudtam, az eredeti licenc alapján ez megengedett dolog. Ennek ellenére olyan piramisokat próbáltam éjjel gyártani, amelyek nélkülözik a ragozott szavakat, hogy egy újabb színt képviseljek a játékommal.

- Feltehetően, mert nagyon fontosnak tartja a játékot, a játékosságot. Hol marad mindezek mögött a nyeremény utáni vágy?

Mezey László: Elsősorban játékos ember, mint az e-mail címem is mutatja "homo ludens" vagyok, és minden más csak utána jön. Itt is az működött, hogy megmutassam, én is tudok olyat, mint ők. Az, hogy nyer az ember vagy sem…? Elsősorban a játék öröme számít. Ha még nyer is az ember mellé, az csak hab a tortán.

Erre a bizonyos habra pedig nagyon nagy szüksége van a családnak, ugyanis László rokkantnyugdíjából, valamint párja pedagógusi fizetéséből három csemetét nevelnek. László azonban úgy döntött, enged a csábításnak, és évek óta először elviszi pihenni társát pár napra valami csendes helyre.

tv2.hu